Risotto de sofran cu martini, vin alb, mascarpone si parmezan – Get offa that thing, James Brown

Risotto 1

Cand auzi „risotto” te gandesti la pilaf, nu? Asa faceam si eu. Nu as fi comandat asa ceva la un restaurant nici in ruptul capului.

Paranteza ..cine o fi inventat expresiile astea?!..”nici in ruptul capului”. Nu ma pot abtine sa nu le analizez. Pai cum vine asta?!..daca esti rupt in cap abordezi altfel problema? adica stai asa si te gandesti..baai..daca am capul rupt acum pot sa-ncerc…ca nu mai am nimic de pierdut… am inchis paranteza.

Cum zicea, nu aveam obiceiul de a comanda risotto. Pai ce, ies la restaurant sa mananc pilaf?! Pfu! Pot mai mult de atat!

Complet eronat!

Un risotto bun inlocuieste cu succes orice alt preparat. Va garantez ca daca mancati risotto facut cum trebuie il veti comanda si a doua oara. Si a treia oara. De fapt, cred ca va veti face un obicei din a comanda risotto. Atentie insa unde il mancati. Chiar in week-end am luat masa la un restaurant mai fitos si mi-am comandat o portie. Rezultatul a fost sub asteptari.

Norocul meu este ca la cursul de gatit cu Chef Joseph Hadad am invatat sa facem risotto. Asa mi-am scos parleala. Mi-am facut o portie barosana pe care am savurat-o in liniste.

Recunosc ca nu este atat de simplu de pregatit. Trebuie sa intelegi orezul. Sa-i canti. James Brown daca se poate. Ca de la un clasic la un clasic.

Serios, chiar trebuie sa faci repetitie. Nici James Brown nu a ajuns unde a ajuns fara repetitie.

Si trebuie sa ii promiti risotto-ului ca nu il vei trata niciodata ca pe un pilaf. Niciodata.

Ingrediente pentru 2 portii:

  • sofran
  • 600-700 ml apa
  • 200 g orez (musai arborio sau carnaroli)
  • o ceapa
  • 4 linguri vin alb demisec
  • 3 linguri Martini
  • 50 g unt
  • 50 ml smantana lichida
  • 30 g parmezan
  • 50 g branza Mascarpone
  • 2 linguri mazare

Fierbeti apa si puneti sofran in ea, la topit. Lasati sa fiarba putin. Dati focul mic sa tineti apa calda.

Aveti nevoie de o cratita – ceapa caliti-o in unt pana devine translucida. Vine regele – James Brown. Pardon – orezul. Il caliti si pe el in unt pana ce bobul de orez devine transparent. Apoi adaugati Martini si vinul si amestecati pana ce se evapora alcoolul.

Incepeti sa adaugati cate un polinic  (nu stiu ce e polinic) polonic din apa cu sofran, amestecand continuu, pana ce apa este absorbita de orez. Urmeaza polinicul numarul 2. Si tot asa pana ce bobul de orez este fiert corespunzator. Corespunzator in cazul orezului inseamna al dente. Nu moale. Nu facem pilaf!

Cand bobul de orez este fiert adaugati parmezanul, mascarpone si smantana lichida. Daca este nevoie, condimentati cu sare si piper alb si amescati bine. Sa nu uitati de mazare. Orezul nu trebuie sa fie uscat. Trebuie sa aiba suficient..sos.

Toate aromele si mirosurile sunt criminale! In cel mai bun sens, desigur. E ca un cantec al lui James Brown – cu de toate.

risotto 2

Este posibil sa nu va iasa din prima. Nu-i nimic. Repetati. Si repetati. Si repetati. Si eu am facut-o. De vreo trei ori.

Daca vreti un reper exact de cum trebuie sa fie un risotto va indemn sa-i faceti o vizita lui Chef Hadad la Restaurantul Joseph. O sa intelegi exact despre ce vorbesc cand veti lua prima imbucatura. Si daca cineva se va atinge de portia voastra veti tipa „Get offa that thing! It’s mine :)

Multumesc, Flori, pentru provocare!

Enjoy!

Sursa: Cooking with Joseph, Chef Joseph Hadad

 

Don't be selfish...Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Nu sunt comentarii

    Intorduceti codul de siguranta

    captcha