Prajitura zapezii – Colder Weather, Zac Brown Band

Ce ciudat este sa fii intr-un bloc de gheata care te arde si ce ciudat este ca focul sa fie alimentat de un iceberg.

Ce ciudat este sa ai dalta la-ndemana dar sa nu spargi gheata ce te-nconjoara.

Ce ciudat este sa mangai cu manusi pe mana. Si sa-ti imaginezi cum ar fi fara…

Ce ciudat este sa stai in frig si sa astepti.

Si ce ciudat este ca nu realizezi ca toata ciudatenia este generata de un om de zapada.

Ciudat nu este pentru omul de zapada. Caci el traieste in frig. Ciudat este pentru tine.

Si ciudat este ca vrei sa scrii povestea „Craiasa Zapezii Inflacarate”…

Asta chiar e ciudat! Nu de alta, dar alaturarea „Craiasa Zapezii” si „Inflacarate” trasforma orice poveste SF intr-o dulcegarie foarte sarata din care nimeni nu mai intelege nimic. Nici macar tu.

Ramai la dulce. Sau la sarat. Dar nu combina prea mult cele doua gusturi. Ucizi papilele gustative. Zau!

Alba ca zapada Craiasa Zapezii 2

 

Ingrediente Prajitura Zapezii (sau  Alba ca zapada. sau Craiasa zapezii. Crema e aceeasi. Blatul difera :) ) :

Ingrediente pentru 3 foi:

  •  2 oua
  • 200 g unt la temperatura camerei
  •  5 linguri zahar
  •  1 lingurita praf de copt
  • 350 g faina
  • extract de vanilie

Incingeti cuptorul la 175° C.

Mixati ouale cu zaharul pana ce zaharul se dizolva. Adaugati untul taiat cubulete. Faina o cerneti si o amestecati cu praful de copt si o adaugati treptat peste mixul din oua si unt.

Lasati aluatul sa se odihneasca 20 de minute, apoi in impartiti in 3 parti egale. Intindeti fiecare foaie (sa puneti putina faina pe blatul de lucru). Puneti foaia in tava tapetata cu hartie de copt si dati la cuptor pentru 16 min daca folositi cuptor cu ventilatie si aproximativ 20 de min la cuptoarele fara ventilatie. Folositi o tava nu foarte mare.

Repetati operatiunea cu celelalte 2 foi.

Crema:

  • 1 litru de lapte
  • 8 linguri de faina
  • 6 linguri zahar
  • 200 g unt
  • zeama de la 1 lamaie
  • extract de vanilie

Amescati faina cu 10 linguri de lapte si cu zaharul. Restul de lapte il puneti la fiert. Cand incepe sa fiarba puneti amestecul de faina si lasati la fiert vreo 5 minute amestecand continuu. Lasati crema la racit, amestecand din cand in cand in ea sa evitati formarea de cocoloase. Cand crema este rece adaugati untul si amestecati energic, apoi zeama si extractul de vanilie.

Asamblati prajitura si apoi inveliti-o in folie alimentara. Puneti-o la frigider si puneti peste ea ceva greu (fund de bucatarie etc) astfel incat sa se inmoaie straturile.

Poate sub presiune Craiasa Zapezii devine Alba ca zapada!

Alba ca zapada Craiasa Zapezii 1

Oamenii de zapada, desi dau foc, stau departe de el. Pentru ca altfel s-ar topi.

La tine efectul poate fi invers. O criogenare pe termen lung si foarte lung.

Multumesc, Andrei, pentru provocare!

Enjoy!

Don't be selfish...Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

4 Comentarii

  • comment-avatar
    KrodokilDundi martie 19, 2016 (2:26 pm)

    „Reteta” se aplica si oamenilor de tinichea sau doar oamenilor de zapada?

    PS: foarte fain textul! 😉

    • comment-avatar
      Roxana - Light Good Food martie 19, 2016 (2:57 pm)

      Pai diferenta este mare – omul de tinichea isi doreste o inima, din cate retin eu :). Important este sa nu ramana in Oz 😉
      PS: Multumesc! :)

  • comment-avatar
    Stefan! martie 20, 2016 (9:39 am)

    Frumos scris si facut! Sinonim cu: „Unde te duci?” „Cand o sa vii?”

Lasă un răspuns către Stefan! Cancel reply

Intorduceti codul de siguranta

captcha