Pasca

Cartea Exodului povesteste ca evreii au plecat in mare graba din Egipt si n-au mai avut timp sa-si pregateasca obisnuita paine dospita. In amintirea acestui eveniment, evreii mananca timp de opt zile numai mața (denumirea in ebraica a pascai)

Mața se face dintr-un aluat nedospit, obtinut dintr-un amestec de apa si una din cele cinci cereale: grau, secara, orz, ovaz sau alac.

Pasca se mai numeste si „painea saracilor” in traditia evreiasca pentru ca evreii saraci continuau s-o manance si dupa sarbatoarea Pastelui.

Obiceiul de Paste de a manca miel si pasca este legat de ritualul pascal evreiesc. In datina ebraica, mielul se mananca ritual cu azima (paine nedospita) si cu ierburi amare , pentru a aduce aminte de greutatile indurate in robia egipteana.

La Cina cea de Taina, Isus si apostolii au mancat miel dupa ritualul evreiesc si azima (reprezentata de pasca). Pentru crestini, mielul, pasca si vinul sunt simboluri cu noi semnificatii: mielul este Isus Hristos, care isi accepta sacrificiul, iar pasca franta si vinul turnat semnifica sacrificiul christic.

Pasca nesfintita se considera a fi o simpla prajitura. Pasca se pregateste in Joia Mare sau in Sambata Mare.

Pasca 1

Ingrediente pasca:

Aluat pasca:

  •  500 g faina alba
  • 2 oua
  • 220 ml lapte
  • zahar vanilat
  • coaja de lamaie
  •  un praf de sare
  • 1 pliculet cu drojdie uscata
  • 5 linguri zahar pudra
  • 15 g ulei floarea soarelui.

Ouale le bateti bine si apoi adaugati laptele, zaharul, praful de sare, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Puneti compozitia intr-o cratita pe foc si lasati-o pana se incalzeste (nu trebuie sa fiarba!)

Amestecati intr-un bol faina si drojdia si incorporati compozitia din oua si lapte. Framantati bine si incorporati si uleiul pe masura ce framantati. Cu cat framantati mai mult, cu atat aluatul va deveni mai pufos.

Daca mai aveti nevoie de faina, puteti adauga fara probleme.

Lasati aluatul sa creasca. Apoi iar il framantati. Repetati operatiunea de 2-3 ori.

Umplutura pasca:

  • 500 gr branza de vaci (de preferat nu dietetica)
  • 100 gr stafide inmuiate in apa si esenta de rom
  • 7 linguri de zahar
  • 3 linguri smantana
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 oua
  • coaja de la o portocala sau lamaie
  • 2  linguri rase cu gris

Mixati branza. Adaugati zaharul. Apoi ouale, smantana, grisul, coaja de portocala, zaharul vanilat. La final incorporati usor stafidele scurse bine.

Pasca 3

Incingeti cuptorul la 150° C.

Luati 2/3 din aluat si intindeti-l bine. Puneti-l intr-o forma rotunda unsa cu unt si tapetata cu faina. restul de aluat il intindeti pe lung si taiati fasii egale pe care le impletiti.

Puneti compozitia de branza peste aluatul din forma. Pe margine puneti impletitura. In mijloc faceti ce design vreti. Ungeti aluatul de deasupra cu ou si bagati pasca la cuptor pentru 50-60 de minute.

Se spune ca inainte de a baga pasca la cuptor sa faceti semnul crucii deasupra ei cu mana. In definitiv, pasca nu este o simpla prajitura!Pasca 2

Asta-i prima mea pasca! Sambata o fac din nou. Asa cum cere datina!

Sarbatori cu bine!

Don't be selfish...Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Nu sunt comentarii

    Intorduceti codul de siguranta

    captcha