Gulas de vita cehesc cu dumplings – Nu plange, Ana; Adda

Imi place mai mult varianta originala, cea a lui Ioan Bocsa – Ana, zorile se varsa. Acolo povesteste un barbat. Dar nu din acest motiv imi place :). Ci pentru ca stiu de ceva timp melodia asta si Ioan Bocsa..e Ioan Bocsa.

Nu-mi displace nici varianta Addei.

In varianta Addei, povesteste o femeie. O femeie inselata. Destul de permisiva doamna inselata. S-a erijat chiar in sfatuitoarea Anei. A amantei. Adica, „draga Ana, nu te supara ca nu petrece sarbatorile cu tine. Sau ca atunci cand se varsa zorile, omu’ tre sa ajunga acasa. La copii. Si la nevasta. Acasa mananca tocanita. Tu nu stii sa gatesti..”… si, nu-i asa, dragostea trece prin stomac…

Sa nu fim ipocriti. Este nasol sa fii inselat.

Evident ca nu vorbesc despre inselatul ala gratuit, sportiv, sau de validare. Suntem mai profunzi de atat.

Sigur, inselatul poate imbraca mai multe forme, mai mult sau mai putin nocive. Flirt, pupat…pat.

Pot intelege ca uneori esti atras de alte persoane la un alt nivel. Persoane cu care rezonezi. Te poti si-ndragosti de o alta persoana. Dar pana la a face sex cu altcineva..mm…este totusi o cale de batut. Un gard inalt de sarit. De strabatut sapte mari si sapte tari… De tocat kile de ceapa. Pentru tocanita.

Ca de-aia avem liberul arbitru. Si minte. Si constiinta?! Sa stim cand sa oprim calul. Si sa-l punem inapoi in grajd …suna cam aiurea….dar intelegeti analogia.

Sa revenim. Firul narativ m-a dus catre Ileana Cosanzeana. Care a fost inselata de Fat Frumos. Cu una dintre cele doua surori vitrege. Stiu, incurc povestile. Intentionat. Caci asa e viata, o poveste incurcata.

Daca Ileana Cosanzeana a timpurilor noastre are puterea sa si-nteleaga de ce s-a intamplat asta, va fi partial salvata. Si daca intelege ca nu ea a fost cea care a fost orbita de Zmeu (zmeoaica, in cazul de fata), atunci stima de sine ii va creste.

Si sa nu uite ca este Ileana Cosanzeana. Si ca miroase a flori de mar.

Totusi, in contextul dat, se cere o tocanita 😛

Gulas cu dumplings 1

Ingrediente gulas:

  • 700 g carne de vita, taiata cuburi mici
  • 2 cepe maricele, taiate cuburi
  • 60 ml ulei
  • 2 lingurite chimen
  • 3 lingurite zahar
  • 3 lingurite paprika (eu am folosit 1 dulce si 2 picante)
  • 4 catei de usturoi zdobiti
  • 85 g pasta de tomate
  • 1 1/2 lingurita de sare
  • piper
  • 1800 ml apa (eu am folosit 900 g apa si 900 g supa de vita)
  • 120 g pesmet
  • 2 lingurite magiran sau oregano

Ceapa o caliti intr-o cratita, in ulei, pana ce devine translucida. Adaugati chimenul, paprika, zaharul, usturoiul, pasta de tomate si amestecati bine pe foc mic. Puneti cuburile de carne si amestecati din nou. Vine sarea si piperul.

Mariti putin focul si adaugati apa (sau/supa de vita – gustul va fi mai bun, evident). Lasati sa dea intr-un clocot si apoi puneti un capac lasand loc pentru a iesi aburul. Lasati la foc mic pentru 1 ora. Amescati din cand in cand.

Dupa o ora adaugati pesmetul, amestecati bine si lasati din nou pe foc mic pentru inca 15 minute. Acum va trebui sa amestecati des in gulas, sa nu se lipeasca pesmentul.

La final puneti maghiran tocat, sau oregano (sunt cam din aceeasi familie)

Ingrediente Dumplings (galuste):

  • 3 cartofi medii
  • 185 g faina
  • 30 g unt topit
  • 1 ou
  • 1 lingurita de sare
  • 30 ml lapte

Cartofii fierti, si raciti bine, se dau prin razatoare. Se adauga faina si se amesteca bine.

Oul il bati, puneti peste el untul topit (nu fierbinte!), si laptele. Amestecul asta se pune peste cartofii amestecati cu faina. Se formeaza un aluat.

Intr-o cratita, destul de generoasa ca diametru, puneti apa la fiert cu o lingurita de sara. Aluatul obtinut il impartiti in doua si faceti doua..painici sa le zicem. Sa fie grosute. Sa simtim ca mancam ceva.

Puneti painicile in apa care clocoteste si lasati la fiert 35 de minute.

Decorati cu ceapa. Pentru gust. Nu pentru plans.

Gulas cu dumplings 2

Radem si glumim de acest subiect ca sa ne tinem mai sanatosi la minte.

In definitiv, tine de principiile fiecaruia.

Multumesc, Marieta, pentru provocare!

Enjoy!


Sursa: czechcookbook.com
Don't be selfish...Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

2 Comentarii

  • comment-avatar
    Stefan aprilie 2, 2015 (11:15 am)

    Daca si gatesti la fel de bine cat povestesti…nici nu trebuie sa mai gust ce vad! Gustul este garantat. Din punctul meu de vedere in balada „Ana, zorile se varsa” este vorba de aceeasi femeie care vorbeste de tineretea si batranetea ei, folosind puternic antiteza. Felul cum o face este idilic, filozofic chiar mutand alternativ centrul de greutate al casniciei (putea fi si „caznicie”, pentru ca la unii este o „cazna” relatia cu partenerul) pe comprtamentul indecent al brutei cu care traieste de atatia ani. Uneori aceasta constructie poetica interfereaza cu balada „Miorita” in sensul aceleiasi finalitati dinainte stiute. Un final epic, usor previzibil cu accente usor dramatice. Adica ma marit cu unul care mai devreme si mai tarziu pleaca lela la c..ve si vine dimineata, pe trei carari, mirosind a trascau si fum de tzigara, amestecat cu mirosul dulceag de Channel 4. Deschide usa cu capul si racneste din toti rarunchii: ANĂĂĂĂĂĂĂĂ, vreau tocană! Raspunsul Anei vine sec, precum votul pro-Şova, in parlament si este acela care se vehiculeaza pe teritoriul patriei noastre de mii de ani: Sa te duci la Mă-ta sa-ti dea!!! La ora asta se vine, nesimtitule?! Punct. Uite asa inghitim in sec, noi barbatii, cand sarim calul vrand mancare la ore matinale.
    PS Reteta-i super. Eu fac gulas de 20 de ani si folosesc reteta de mai sus, poate nu respect gramajele. Am incercat cu carne de porc, peste, pui si evident vita. Merge.

  • comment-avatar
    Roxana - Light Good Food aprilie 2, 2015 (1:09 pm)

    :))))) La Miorita nu ma gandisem :)))

Intorduceti codul de siguranta

captcha