Ghici cine gateste! – Tort TuDorul Meu

Cum ziceam, de mult timp am in plan sa lansez serialul ” Ghici cine gateste…”.

Ghici cine gateste masca. jpgDintr-o pura intamplare, totul s-a conturat fara o planificare temeinica in prealabil. Nimic surprinzator.

Asadar..

Desteapta, amuzanta, frumoasa, creativa, spirituala, sportiva, o actrita cu prea mult talent!

Doamnelor si domnilor..

Guest star: RALUCA APRODU!

Ghici cine gateste Raluca Aprodu 3

DA! Raluca gateste, nu sta doar pe scena! Si gateste foarte bine! Voi credeti ca bag pe oricine in bucataria mea? Nicidecum! E cu test de capacitate inainte :). Test grila

De anul trecut aveam in program, impreuna cu Raluca, o sesiune de gatit impreuna. Am avut doua tentative…lipsite de succes.

Providenta a facut ca ieri, sambata, Raluca sa treaca pe la mine. Fara niciun plan de gatit. Mi-a spus la un moment dat ca trebuie sa plece pentru ca maine este ziua iubitului ei, Tudor Istodor, si vrea sa ii pregateasca un tort. Si nu orice tort – tortul copilariei ei, pregatit an de an de mama Aprodu.

In timp ce Raluca vorbea cu mama ei la telefon, pentru confirmarea retetei, privirile ni s-au intalnit, am clipit la unison cu subinteles, batand ferm din gene, si in nici doua minute pasii nostri s-au sincronizat spre magazinul din colt pentru a cumpara cele necesare.

Si uite asa ne-am si pus pe treaba. Eu in calitate de privitor, comentator (n.b. de la Raluca : in stilul „ochiu’ soacrei”), Raluca in calitate de Pastry Chef. A tinut sa faca singura tot. M-am abtinut cu greu sa nu-mi bag mainile in blide. Am reusit sa fac frisca!

Tortul pregatit l-am numit „TuDorul Meu”, pentru ca:

1. este ziua lui Tudor

2. asa il are Raluca salvat in telefon

3. am decis impreuna sa facem niscai modificari, drept urmare nu puteam mentine denumire initiala. Modificarile le-am facut nu pentru ca avem ‘nspre cunostinte despre gastronomie sau pentru ca ne-a plesnit inventia, ci pentru ca dupa o crema ratata si sub presiunea timpului a trebuit sa ajustam din mers astfel incat tortul sa fie gata in timp util.tort TuDorul Meu 1

Si uite asa am inceput „Ghici cine gateste…” :)

Ghici cine gateste Raluca Aprodu 6

Ingrediente tort „TuDorul Meu”:

Blat:

  • 6 oua (separati galbenusurile de albusuri)
  • 6 linguri de zahar
  • 6 linguri de faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • zeama de lamaie

Incingeti cuptorul la 180° (treapta 3 pentru cuptoarele traditionale)

Albusurile le bateti la mixer cu zaharul si cu o lingurita de zeama de lamaie pana se intaresc si se formeaza piscuri.

Galbenusurile le bateti separat. Le incorporati in albusuri, folosindu-va de o spatula. Faina o amestecati cu praful de copt. Apoi incorporati cate o lingura de faina. Sa amestecati usor sa nu elimininati tot aerul din albusuri. La final incorporati si extractul de vanilie.

Tapetati o forma de tort (mai mica daca vreti un tort mai inalt) cu hartie de copt. Puneti compozitia in forma si dati la cuptor pentru 30-35 min (cuptor electric), 40 min cuptor traditional.

Faceti testul scobitorii – daca scobitoarea iese curata atunci blatul este facut.

Lasati blatul la racit inainte de a-l taia.
tort TuDorul Meu 4

Crema:

  • 3 oua intregi
  • 3/4 cana de zahar
  • 5 linguri de cacao
  • 1 cana de lapte caldut
  • 1 pachet unt
  • 1/2 fiola esenta de rom
  • 1/2 lingurita extract de vanilie

200 g frisca (obtinuta din smantana pentru frisca si 2 linguri de zahar pudra)

Ouale se mixeaza cu zaharul. Incorporati, cu spatula, cele 5 linguri de cacao, cana de lapte caldut, esenta de rom si extractul de vanilie.

Puneti compozitia intr-o cratita, pe foc (foarte) mic, amestecand incontinuu pana ce devine o smantana mai groasa. Aici veti avea nevoie de ceva experienta – tinuta prea mult pe foc, crema se poate branzi. Tinuta prea putin, nu veti obtine consistenta unei creme de tort.

Luati cratita de pe foc si incorporati untul moale, putin cate putin.

Crema trebuie sa stea la frigider cateva ore. Daca nu aveti rabdarea necesara tineti crema macar o ora in frigider . Noi am cedat la capitolul rabdare dupa o crema ratata. Motiv pentru care, dupa ce am lasat crema doar o ora la frigider, am topit la bain-marie 70-80 g ciocolata neagra (de buna calitate! Tudor, sa stii ca ti-am dat din chipsurile mele de ciocolata belgiana speciala! cadou! :p). Lasati ciocolata sa se raceasca si puneti putina crema in ea. Apoi turnati totul peste crema ramasa si amestecati bine.

Pentru frisca, desi repet pentru a douazeci si treia oara (cred)! – folositi smantana lichida! – o mixati cu 1-2 linguri de zahar pudra, si gata!! aveti frisca!

Acum – incepe asamblatul. Taiati tortul in 3, insiropati fiecare bucata de blat cu un sirop obtinut din o cana de apa si 2 linguri de zahar (le fierbeti impreuna si apoi lasati siropul la racit).

Ungeti blatul de jos cu crema de ciocolata, puneti blatul nr.2, din nou crema, apoi frisca si ultimul blat. Imbracati tot tortul in crema ramasa.

tort TuDorul Meu 7

Apoi il ornati. RUSTIC! (asta a fost preferinta Ralucai! si nu te pui cu diva’n bucatarie. Si pentru ca am zis ca nu ma bag peste ea, m-am limitat in a bombani pe margine  „putem totusi sa-l nivelam frumos, frumos! Sa-i facem si dantela din ciocolata…”.  Raluca, raspundea neobosita – „Rustic si gata!”…)tort TuDorul Meu 3

Nu va lasati pacaliti de poza de mai jos. Raluca chiar este neobosita!

Ghici cine gateste Raluca Aprodu 1Nu putea lipsi Cookie din peisaj 😛

Ghici cine gateste Raluca Aprodu 4edited

Mi-a placut! Si ma bucur ca nu va fi prima experienta de gen alaturi de Raluca. Mi-a promis ca ne va dezvalui doua dintre retetele ei preferate.

Sa vad acum cine are curaj sa fie urmatorul Guest Star! :)

Ghici cine gateste RALUCA APRODU 2

 

Enjoy!

PS 1: daca aveti Tudori in familie, NU! nu puteti folosi aceeasi denumire. Drepturile de autor apartin Ralucai! Nu insistati! Nu pun nicio vorba buna!

PS 2: Raluca Aprodu si Tudor Istodor joaca impreuna in piesa „Happy End”. La Godot Cafe. In regia lui Alex Bogdan.
Eu am vazut piesa de doua ori. Probabil o voi vedea si a treia oara. Pentru ca este o piesa buna, regizata si jucata de oameni frumosi si foarte talentati. Si subiectul…mm..mai bine il descoperiti singuri!

PS 3: multumesc, Raluca! Pentru..mai multe, stii tu :) si pentru ca mi-ai dat ideea titlului final pentru programul asta de gatit cu guest staruri.

PS 4: LA MULTI ANI, TUDOR! :)

PS 5: am gatit in mica mea bucatarie. Cum?! Nu ati citit despre bucataria mea?! Pai sa nu ratati asa ceva  – http://blog.spotondesign.ro/design-mobilier-bucatarie/ 

 

Gata, gata..no more PS !

 

Don't be selfish...Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

1 Comentariu

  • comment-avatar
    ora exacta august 21, 2015 (8:55 pm)

    [* WordPress Simple Firewall plugin marked this comment as „spam” because: Failed GASP Bot Filter Test (checkbox). *]
    Interesanta si curajoasa abordare a acestui subiect.

Intorduceti codul de siguranta

captcha