Galuste cu prune – Kisses Back, Matthew Koma

Cum ajungem sa ne cerem toate alea inapoi atunci cand ne despartim de cineva…

Este normal sa avem resentimente si frustrari in cazul unei despartiri. De orice gen ar fi ea. In primul rand este nasol sa ne privim esecul. In al doilea rand pentru ca orice impartire ne apasa pe butoanele alea mai putin dragute.  In al treilea rand pentru ca este o etapa din viata noastra care ne roade pe interior. Sigur, depinde de foarte multe lucrurile de cat de mult ne roade si de cum suntem noi in stare sa digeram – dar semne raman. Sau lectii. Prieteni mai putin.

E grea orice despartire atunci cand lucrurile raman nerezolvate. E greu sa privesti in ochii celor care ti-au fost la un moment dat cei mai buni prieteni, daramite sa te privesti ochi-in-ochi cu fostul iubit/iubita. Mai degraba i-ai arunca cu prune in ochi decat sa stai la povesti..!

Asta este! Stiu ca suna a stereotip, dar trebuie sa mergem inainte. Galuste cu prune gomboti 2

 

Ingrediente galuste cu prune. Sau gomboti.

  • 1 kg de cartofi albi sau galbeni, fierti. Kilogramul sa rezulte in urma fierberii
  • 200 g de faina
  • 50 g gris
  • 2 oua
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui sau 60 g unt (30g pentru pesmet si 30 g in compozitie de cartofi)
  • 200 g zahar (din care 2 linguri cu varf in compoziti, 2 linguri peste prune, si restul in amestectul de pesmet)
  • esenta de rom
  • extract de vanilie
  • scortisoara
  • 200 g pesmet
  • prune fara samburi (poti folosi si cirese sau visine)

Pune prunele intr-un bol cu esenta cu rom, putina scortisoara si 2 linguri de zahar. Amesteca-le si lase aromele sa se contopeasca.

Fierbe cartoful in coaja. In felul acesta eviti sa absoarba prea multa apa.

 

Galuste cu prune gomboti 3

 

In timp ce fierb cartofii, rumeneste pesmetul intr-o tigaie, la foc mic, in cele doua linguri de ulei de floarea soarelui. Lasa pesmetul sa se raceasca si adauga zaharul si putina scortisoara.

Dupa ce s-au fiert, faci cartofii piure, adaugand si cele 2 linguri de ulei ramase, Sau untul. Foloseste ustensila de mana. Nu folosi mixere sau blendere. Mie nu imi place textura gumoasa care o da cartoful mixat/blendat. Asteapta pana ce temperatura piureului ajunge la temperatura camerei.

Adauga faina, ouale, zaharul si extractul de vanilie.

Intinde aluatul si taie patrate astfel incat sa poti inveli pruna. Pune in mijlocul fiecarui patrat cate o pruna/jumatate de pruna (depinde de marimea lor) si formeaza galustele. Ai grija sa le formezi bine sa nu se desfaca la fiert.

Puneti la fiert o oala cu vreo 4 l de apa. Cand apa a dat in clocot, redu temperatura la minim si pune cateva galuste la fiert. Lasa-le sa fiarba  15-20 min. Dupa ce s-au fiert, scoate-le cu o spumiera sa nu ai exces de apa si da-le prin amestecul de pesment.

Galuste cu prune gomboti 1

Inapoi nu putem merge oricat de mult ne-am dori.

Cu pruna sau fara pruna, galusca ramane!

Si orice am cere inapoi, amintirile nu se sterg! Ne raman ca cel mai fidel prieten.

Enjoy!

 

 

Don't be selfish...Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Nu sunt comentarii

    Intorduceti codul de siguranta

    captcha