Dulceata de ceapa – Septembrie, luni , Horia Brenciu

19

Septembrie. Luni.

Pentru mine Septembrie este …. exact ca o dulceata de ceapa.

Cu zahar, piper, vin, zeama de portocala, sare si … dafin (laur).

Ingrediente:

  • 1 kg ceapa
  • 1 foaie dafin
  • 60 g unt
  • 30 g ulei de masline
  • 1/2 lingurita sare
  • boabe piper
  • 3 linguri zahar brun
  • zeama de la 2 portocale
  • putin piper
  • vin rosu sau sherry

In primul rand este foarte important sa folositi o cratita buna. Altfel, veti cam praji ceapa.

Incingeti untul si uleiul si adaugati ceapa, dafinul si boabele de piper (mie nu imi place sa simt piperul boabe in mancare, asa ca de obicei renunt la el).

Ceapa o caliti pana ce devine translucida. Atentie sa nu o ardeti.

Adaugati zaharul, zeama de portocala si piper macinat si lasati vreo 30 de minute pe foc mic. Puneti capac la cratita/tigaie. Amestecati din cand in cand. Daca ramaneti fara lichid, adaugati putina apa.

Adaugati vinul rosu, vreo 30 ml, si mai lasati 10 minute pe foc.

Se poate pastra cel putin 2 saptamani intr-un borcan sterilizat in prealabil.

Merge de minune cu carnuri, pate, terine, legume…curaj sa aveti.

 

18

Si de ce asocierea?

Pentru ca in Septembrie se pune lumea pe …. conservat.

Si pentru ca melodia e un mix de ceva…sunt niste chestii pe acolo.
E un fel de dulceata de ceapa. Sau onion chutney. Sau confit d’oignons.

 

Enjoy!

 

Don't be selfish...Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Nu sunt comentarii

    Intorduceti codul de siguranta

    captcha