Dancing lobster – Minh’Alma, Mariza

 

Cunoastem cu totii spiritul temerar al portughezilor. Daca nu erau ei, probabil ca mai dura ceva vreme pana ce se gasea calea maritima dintre Europa si India si pana ce se descoperea capul sudic al Africii.

Daca nu erai ei nu aveam muzica fado. Un fel de doina noastra.

Daca nu erau Jose si Rodica nu aveam singurul restaurant portughez din Romania, Dancing Lobster.

IMG_0572

 

Si daca nu erau fetele de la Koon nu aflam asa de repede de restaurant si mai dura ceva pana ce faceam cunostinta cu bucataria portugheza care este..cum sa va explic…. este simpla si complexa.

Este un fel de fado al gastromoniei.

Are gust puternic, fara arome artificiale, care-ti ramane in minte. Pardon, in papilele gustative. Are combinatii de ingrediente simple care se potenteaza unele pe altele.

Are un aer exotic, fara a fi exotica.

Mancarea pescareasca are o simplitate uimitor de gustoasa. Se simte ca a fost desavarsita in tihna de marinarii portughezi in lungile lor expeditii pe mari si oceane.

IMG_0583

 

Imaginati-va ca sunteti pe un vapor de-al lui Vasco da Gama si ca cei mai iscusiti marinari tocmai au pescuit peste si fructe de mare. Bucatarul vasului arunca captura nonsalant intr-o oala si stropeste totul cu niste vin si coniac. Simtiti cum miroase cataplana asta? Ghiveciul asta de peste si fructe de mare?

Nu trebuie sa face un efort de imaginatie prea mare. Mai bine va duceti la Dancing Lobster.

IMG_0569

Si daca tot va duceti, incercati si casca de sapateira, ameijoas a bulhao tapato, bacalhau a lagareiro si tabua de queijos e presunto pata negra. Si daca incheiati cu doce tres sabores…o sa simtiti sufletul bucatariei portugheze. Ma ofer sa va insotesc pentru consultanta 😉

IMG_0576

IMG_0592

Stiu ca pot scrie in romana, dar imi place de mor cum suna totul in portugheza. As sta ore in sir sa ma uit la bucatari cum palavragesc in portugheza in timp ce gatesc. Am uitat sa va spun ca in bucataria de la Dancing Lobster sunt portughezi. Pai cum s-ar mai pastra autenticitatea?

IMG_0587

De la ingrediente secundare pana la cele de baza, crustaceele, pestele si fructele de mare, toate sunt aduse proaspat, direct din Portugalia. Iti poti alege de la vitrina de peste proaspat ceea ce poftesti.

Mai mult, Chef Samuel vine direct din inima Portugaliei . Este, desigur, un vizionar. Desi foarte tanar (26 de ani) Samuel detine un bagaj de experienta de apreciat. A lucrat alaturi de chef Jose Avillez, un reper al gastronomiei portugheze, fiind sous chef la restaurantul Belcante (detinut de Jose Avillez), unul dintre cele mai appreciate restaurant din Lisabone, distins cu 2 stele Michelin.

IMG_0591

 

La intrare sau la iesire, depinde de pofta, veti fi intampinati de autenticul Mercado, magazinul cu delicatese 100% portugheze, pe care le puteti lua pentru acasa. De la conserve din peste la diferite tipuri de uleiuri, vinuri si alte delicatese, astfel incat experienta sa fie una completa.

IMG_0586[1]

 

Tocmai am avut o revelatie: mancarea pescareasca portugheza poarta cu ea un dor! Nu stiu daca am simtit asta de la mancare, de la bucatari sau de la muzica fado. Sau daca o fi de la design. Proiectul a fost imaginat de architectul Victor Grosu, de la biroul de arhitectura Grosu Art Studio. Materialele utilizate la amenajare sunt natural simple – ca si mancarea – fierul forjat si lemnul fiind combinate armonios cu placi ceramice si faianta cu motive portugheze. Piesa de rezistenta a spatiului este chiar oceanul, cu toate nuantele sale de albastru. Acvariul cu crustacee vii este una dintre atractiile centrale ale restaurantului.

Daca ai vizitat deja Portugalia o sa gasesti o parte din sufletul ei aici, la Dancing Lobster.

Daca nu ai vizitat-o inca, poti intra in sufletul ei inainte de a o vizita!

Enjoy!

PS: spatiul este impartit in mai multe zone, avand capacitatea de a gazdui clienti a la carte pana la 80 de persoane. Pentru evenimentele standing, Dancing Lobster poate gazdui pana la 150 de persoane. Pe langa sala principala, restaurantul are si un salon VIP, de 10 locuri, ai carui pereti sunt decorati cu peste 400 de sticle de vin din toata lumea.

PS 2: musai, musai sa incercati cataplana do mar – e un fel de dans in oala al pestilor si a fructele de mare!

PS 3: insist sa merg cu voi sa va ghidez prin meniu :D.  Sa-mi spuneti cum pregatesc agenda!

Don't be selfish...Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Nu sunt comentarii

    Intorduceti codul de siguranta

    captcha