Cotlet cu glazura de zahar brun si aroma de turta dulce si gutui picante

Suna a Craciun, nu? Pai da, pentru ca este o reteta de Craciun.

De ce nu am postat-o in preajma Craciunului?…simplu – nu am avut timpul necesar sa o prepar. Craciunul asta a trecut mult prea rapid si din pacate nu am reusit sa ma bucur de el. Si regret.

Imi vine sa scriu despre timp. Si despre felul in care ne bucuram de el.
Mi-a spus odata cineva, o persoana cu foarte multe atributii de altfel, ca atunci cand vrei sa-ti faci timp pentru ceva, iti faci. Nu o luati ad-litteram. Evident ca avem zile pline ochi. Dar, in mod paradoxal, atunci cand facem mai multe chestii deodata reusim sa bifam mai multe lucruri.

Imi este ciuda cand am zile in care ma paraseste cheful de viata si nu fac lucruri pentru mine sau impreuna cu prietenii mei. Sau cu familia mea. Si intru in hibernare.

Suntem inconstienti de cum lasam evenimente sa se deruleze crezand ca putem repara mai tarziu. De cum lasam timpul sa treaca. Crezand ca timpul le rezolva pe toate.

Si apoi, ne trezim, la o anumita varsta, gandindu-ne ca am fost niste fraieri. Si asta va fi adevarul. Ca ne-am furat singuri timpul!

Cotlet cu glazura de zahar brun si aroma de turta dulce si gutui picante 1

Ingrediente:

  • Cotlet de porc fara os-1,5 Kg (sau muschi de porc)
  • 20 gr usturoi
  •  20 gr de rozmarin
  • 50 gr ulei de măsline
  • 30 gr muştar de Dijon, dulce
  • 15 gr zaghar brun
  • 100 ml de vin alb sec
  • 1 linguriţă de cimbru uscat
  • sare, piper
  • condimente pentru vin fiert, fuchs
  • gutui-1 kg
  • ceapa echalote-100 gr
  • dulceata de ardei iute – 30 gr

Incalziti cuptorul la 155 º C (treapta 3)

Carnea se curata si se usuca cu un prosop de bucatarie de hartie. Usturoiul, taiat felii, se baga in carne (faceti incizii mici in bucata de carne).

Incingeti o tigaie, puneti putin ulei de masline si plantele aromatice si rumeniti carnea pe toate partile.

Scoateti carnea din tigaie, condimentati-o cu sare si piper, si lasati-o sa se linisteasca 5-10 minute.

Puneti bucata de carne in tava, stopiti-o cu ulei, tunati paharul de vin, si lasati-o la cuptor 1 ora, stropind-o din cand in cand cu sosul din tava.

Topiti zaharul cu o lingura de apa (trebuie sa obtineti un sirop).

Condimentele pentru vin fiert le pisati.

Cotlet cu glazura de zahar brun si aroma de turta dulce si gutui picante 2

Dupa o ora, scoateti carnea din cuptor si ungeti-o cu mustarul amestecat cu siropul de zahar. Tapetati carena si cu condimentele pisate.

Bagati din nou carnea in cuptor pentru 20 de minute. Va mirosi a sarbatoare.

Gutuile..le taiati cuburi. Le sotati impreuna cu ceapa si 2-3 linguri de apa. Cand gutuile sunt patrunse, adaugati o lingura de dulceata de ardei iute.

Cotlet cu glazura de zahar brun si aroma de turta dulce si gutui picante 3

 

Ce inseamna sa sotezi? Sa tii ceea ce vrei sa sotezi mereu in miscare.

Asemeni timpului. Tine-l in miscare. Si nu te mai bloca in asteptare. Nu timpul rezolva lucrurile – CI NOI!

Este atat de simplu cand scrii..

Enjoy!

Sursa : Chef Cezar Munteanu

 

Don't be selfish...Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

2 Comentarii

  • comment-avatar
    Maria martie 13, 2015 (11:32 am)

    Primul pas este intotdeauna sa realizam ce s-a intamplat de fapt… apoi sa nu regretam nimic….au fost niste alegeri pe care le-am considerat a fi cele mai bune la momentul respectiv ! Bune sau rele au fost alegerile noastre si trebuie sa traim cu ele de acum inainte :)
    Apoi….sa cautam solutii si sa mergem inainte asa cum am fi vrut sa o facem de la inceput !
    P.S. Mai are rost sa discutam despre reteta ??!!

Intorduceti codul de siguranta

captcha