Baked Alaska – Love hurts, Nazareth

Baked AlaskaDa, iubirea doare. Sunt insa doua tipuri de durere: rece sau calda. Dulce sau sarata.

Durere dulce?..Da, dulce!

Ganditi-va la durerea aia de care, in mod paradoxal, nu ai vrea sa te desparti.
La senzatia aia de agitatie combinata cu armata de ace care ti-au invadat tot corpul, atunci cand astepti.
La fluturii aia din stomac care zboara atat de violent prin tine incat ai senzatia ca in orice moment iti vor rupe pielea, atunci cand te surprinde.
La picioarele alea grele pe care le simti atunci cand iti spune acel ceva si nu stii cum sa reactionezi. Ai vrea doar sa fugi. Dar nu poti, pentru ca picioarele te sfideaza tinandu-te in loc.
La bubuiala aia din piept, cand esti ferm convins ca vei face implozie, atunci cand ii simti respiratia aproape. Periculos de aproape.

Sa mai vorbesc despre focul care simti ca te topeste milimetru cu milimetru, desi ramai intreg?Baked Alaska

Ingrediente:

  • 120 g zahar
  • 6-7 linguri de apa rece
  • 2 albusuri mari
  • 1 lingurita de zeama de lamaie
  • 2 bucati de gingerbread loaf. Reteta aici
  • 140 g mure, sau zmeura, sau mix de fructe de padure
  • inghetata de vanilie (eu am folosit Haagen Dazs)
  • brandy sau coniac

Puneti zaharul cu apa intr-o cratita la foc mediu. Lasati sa fiarba siropul de zahar 2-3 minute.

Bateti putin albusurile de ou cu zeama de lamaie. Le bateti doar pana se leaga. Apoi urmeaza un proces putin mai complicat fata de bezeaua obisnuita  – va voi explica cat mai detaliat.
Incepeti sa mixati din nou albusurile. Luati cratita cu siropul de zahar, asa fierbinte cum este, si turnati-l, intr-un fir foarte subtire, in albusuri, cat mai aproape de palete. Firul de sirop sa fie foooarte subtire. Va ia ceva timp, dar merita.
Dupa ce ati terminat de turnat siropul continuati sa mixati pana se va raci fundul castronului – la final veti obtine un minunat meringue italian.

„Love is like a cloud”..spune cantecul..

Umpleti un posh cu meringue. Sa-l aveti la-ndemana.

Apoi incepeti sa montati. Va sfatuiesc sa va achizitionati un inel de bucatarie.
Decupati 2 cercuri de gingerbread loaf. Lasati o bucata pe fundul inelului. Nu scoateti inelul, mai aveti nevoie de el.
Apoi, puneti pe toata suprafata blatului fructele. Adaugati o cupa generoasa de inghetata de vanilie (preferata mea).
Puneti cea de-a doua bucata de blat si presati usor. Abia la final scoateti inelul tragandu-l in sus.
Trebuie sa va miscati repede sa nu se topeasca inghetata.
Incepeti apoi sa faceti mici turnuri de meringue in jurul desertului. Puneti cateva gramajoare si deasupra.
Apoi bagati la congelator pentru 10 minute.

Dupa cele 10 minute flambati desertul. „Love is like a flame”..
Pentru flambare aveti doua optiuni. Daca aveti un brandy sau coniac de calitate, puneti-l intr-un recipient (vreo 4 linguri), dati-i foc, si, asa inflacarat cum este, turnati-l peste prajitura. Meringue trebuie sa prinda culoare de la flacarile care l-au cuprins. Hm! Cam cum prinde culoare o persoana prinsa in „love flames”

Sau, varianta mai simpla, pentru care aveti nevoie de arzator – stropiti prajitura cu coniac si apoi ..puneti focul pe ea :). Sa nu va fie teama. Tineti flacara aprinsa pana se rumeneste frumos.

Puteti obtine maxim 4 portii. Depinde de marimea inelului pe care-l folositi.
Baked Alaska

Veti vedea ca este un desert fabulos. Si ca aspect si ca gust. Este surprinzator! Multe arome!

Eu m-am indragostit de desertul asta. Serios! Il consider cel mai bun desert pe care l-am facut pana acum.

Baked Alaska

Si din nou, da, iubirea doare. 

Dar ai fi un nebun sarac daca nu ai imbratisa cu toata puterea ta durerea asta!

..si daca gusti din desert, intelegi despre ce vorbesc 😉

Enjoy!

PS: Multumesc, Irina, pentru provocare! Fara ea, nu descopeream minunatia asta!

 Sursa: Gordon Ramsay
Don't be selfish...Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Nu sunt comentarii

    Intorduceti codul de siguranta

    captcha